„Bitwa Regionów” to konkurs kulinarny, który promuje bogactwo lokalnych smaków oraz dziedzictwo kulinarne Polski. W wydarzeniu mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, których misją jest pielęgnowanie tradycji kulinarnych, wspieranie rozwoju lokalnych wspólnot oraz upowszechnianie kultury ludowej. Uczestnicy konkursu przygotowują potrawy według autorskich receptur, z wykorzystaniem produktów regionalnych i krajowych surowców.
Celem konkursu jest popularyzacja tradycyjnych dań regionalnych oraz podkreślenie różnorodności polskiej kuchni. Konkurs jest również formą popularyzacji działalności Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń, które od lat odgrywają kluczową rolę w kultywowaniu dziedzictwa kulinarnego i rozwijaniu lokalnych inicjatyw.
Rywalizacja odbywa się w trzech etapach:
Etap I – Na podstawie ocen formularzy zgłoszeniowych komisja kwalifikacyjna tworzy ranking prac konkursowych. Najwyżej ocenieni uczestnicy biorą udział w wydarzeniach regionalnych, w których uczestniczy maksymalnie 20 drużyn. Zwycięzcy etapu regionalnego awansują do półfinału.
Etap II – W półfinałach wojewódzkich są wyłaniane zespoły (po jednym z każdego województwa), które kwalifikują się do finału ogólnopolskiego.
Etap III – Wielki finał, w którym rywalizuje 16 najlepszych drużyn z całej Polski.
Przedmiotem Konkursu jest wykonanie pracy konkursowej, polegającej na przygotowaniu potrawy regionalnej z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu regionalnego (z wyłączeniem deserów), charakterystycznej dla regionu działania KGW lub innego uczestnika Konkursu.
Nagrodami w Konkursie są nagrody pieniężne oraz nagrody dodatkowe przyznawane na każdym etapie konkursu. Dodatkowo wszyscy uczestnicy, którzy wezmą udział w konkursie, otrzymają środki finansowe w formie ryczałtu na pokrycie kosztów związanych z udziałem w Konkursie w wysokości:
1) wydarzenia regionalne w I Etapie Konkursu: 200,00 zł brutto;
2) półfinał w II Etapie Konkursu: 300,00 zł brutto;
3) finał w III Etapie Konkursu: 1.000,00 zł brutto.
Komisje i jury konkursowe składające się z lokalnego eksperta kulinarnego oceniają potrawę pod względem kompozycji smakowej składników, aromatu dania oraz tekstury poszczególnych elementów. Ocenie podlega również wykonanie i sposób prezentacji potrawy konkursowej, m.in. regionalne elementy dekoracyjne i estetyka podania.
Na każdym etapie konkursu przewidziane są nagrody pieniężne oraz dodatkowe wyróżnienia.
Organizatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Patronat nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
„Bitwa Regionów” wpisuje się w ideę działań prowadzonych pod hasłem #KupujŚwiadomie, które promują wybór polskich artykułów rolno-żywnościowych i korzystanie z lokalnych produktów. Wydarzenie to nie tylko integruje społeczności lokalne, ale także inspiruje do odkrywania i pielęgnowania bogatej tradycji kulinarnej kraju.