Gmina Wierzchosławice - Małopolska, powiat tarnowski

[darkmysite switch="5" width="75px" height="25px" icon_plate_width="40px" icon_plate_border_size="2px" icon_width="20px" light_mode_bg="#000000" dark_mode_bg="#ffffff" light_mode_icon_plate_bg="#ffffff" dark_mode_icon_plate_bg="#062545" light_mode_icon_color="#062545" dark_mode_icon_color="#ffffff"]

Przed nami kulinarna „Bitwa Regionów”

„Bitwa Regionów” to konkurs kulinarny, który promuje bogactwo lokalnych smaków oraz dziedzictwo kulinarne Polski. W wydarzeniu mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, których misją jest pielęgnowanie tradycji kulinarnych, wspieranie rozwoju lokalnych wspólnot oraz upowszechnianie kultury ludowej. Uczestnicy konkursu przygotowują potrawy według autorskich receptur, z wykorzystaniem produktów regionalnych i krajowych surowców.

Celem konkursu jest popularyzacja tradycyjnych dań regionalnych oraz podkreślenie różnorodności polskiej kuchni. Konkurs jest również formą popularyzacji działalności Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń, które od lat odgrywają kluczową rolę w kultywowaniu dziedzictwa kulinarnego i rozwijaniu lokalnych inicjatyw.

Rywalizacja odbywa się w trzech etapach:

Etap I – Na podstawie ocen formularzy zgłoszeniowych komisja kwalifikacyjna tworzy ranking prac konkursowych. Najwyżej ocenieni uczestnicy biorą udział w wydarzeniach regionalnych, w których uczestniczy maksymalnie 20 drużyn. Zwycięzcy etapu regionalnego awansują do półfinału.

Etap II – W półfinałach wojewódzkich są wyłaniane zespoły (po jednym z każdego województwa), które kwalifikują się do finału ogólnopolskiego.

Etap III – Wielki finał, w którym rywalizuje 16 najlepszych drużyn z całej Polski.

 

Przedmiotem Konkursu jest wykonanie pracy konkursowej, polegającej na przygotowaniu potrawy regionalnej z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu regionalnego (z wyłączeniem deserów), charakterystycznej dla regionu działania KGW lub innego uczestnika Konkursu.

Nagrodami w Konkursie są nagrody pieniężne oraz nagrody dodatkowe przyznawane na każdym etapie konkursu. Dodatkowo wszyscy uczestnicy, którzy wezmą udział w konkursie, otrzymają środki finansowe w formie ryczałtu na pokrycie kosztów związanych z udziałem w Konkursie w wysokości:

1) wydarzenia regionalne w I Etapie Konkursu: 200,00 zł brutto;

2) półfinał w II Etapie Konkursu: 300,00 zł brutto;

3) finał w III Etapie Konkursu: 1.000,00 zł brutto.

 

Komisje i jury konkursowe składające się z lokalnego eksperta kulinarnego oceniają potrawę pod względem kompozycji smakowej składników, aromatu dania oraz tekstury poszczególnych elementów. Ocenie podlega również wykonanie i sposób prezentacji potrawy konkursowej, m.in. regionalne elementy dekoracyjne i estetyka podania.

Na każdym etapie konkursu przewidziane są nagrody pieniężne oraz dodatkowe wyróżnienia.

Organizatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Patronat nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

„Bitwa Regionów” wpisuje się w ideę działań prowadzonych pod hasłem #KupujŚwiadomie, które promują wybór polskich artykułów rolno-żywnościowych i korzystanie z lokalnych produktów. Wydarzenie to nie tylko integruje społeczności lokalne, ale także inspiruje do odkrywania i pielęgnowania bogatej tradycji kulinarnej kraju.

Data dodania wpisu:

Ostatnie informacje i aktualności:

Nadchodzące wydarzenia:

01 maj
All day

Święto Pracy

03 maj
All day

Święto Konstytucji 3 Maja

07 maj
17:00 - 18:30

Pierwsze posiedzenia Obwodowych Komisji Wyborczych (Wybory Prezydenckie 2025)

01 cze
All day

Międzynarodowy Dzień Dziecka

08 cze
All day

Zesłanie Ducha Świętego (Zielone Świątki)

Gmina Wierzchosławice
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.